Čtěte naši BiOOO Encyklopedii!

Tato akce již skončila!

Nebojíme se porovnávat složení konvenční a přírodní kosmetiky. Píšeme naši Encyklopedii tak, aby byla hodnotným zdrojem informací, kde si zákazníci mohou dohledat více o kosmetických složkách.

Znáte naši encyklopedii složek? Máme pro vás velmi užitečný nástroj díky kterému můžete najít detailní informace o 1300 složkách a jejich působení na kůži a tělo. Naši rozsáhlou encyklopedii jsme začali psát v roce 2016, abychom pomohli našim zákazníkům orientovat se ve složení přírodní kosmetiky, kterou prodáváme. INCI bývají často uváděny v latinském jazyce nebo se používají odborné názvy látek a zákazník tak nemá tušení, co vlastně na tělo maže.

Vytvořili jsme tedy encyklopedii jako nadstavbu k infografice složení u produktového popisku na e-shopu, které vidí zákazník hned při výběru produktu. Propojením infografiky a encyklopedie nabízíme každému zájemci možnost zjistit, co obsahuje kosmetika, kterou dovážíme a jaký vliv má na tělo a pokožku. Nebojíme se porovnávat složení syntetické a přírodní kosmetiky. Píšeme naši encyklopedii tak, aby byla hodnotným zdrojem informací, kde si zákazníci mohou dohledat více o kosmetických složkách.

Když si čtete produktový popisek a chcete znát, co která složka znamená, stačí v seznamu inci kliknout na složku a jste ihned přesměrováni na naši encyklopedii a detailní popis ingredience. Nebo můžete v naši encyklopedii vyhledávat konkrétní složky, které vás zajímají. A jak složení hodnotíme? Detailní popis rozdělení složek si můžete přečíst zde. V zásadě dělíme složky na: čistě přírodní látky, deriváty přírodních látek, chemické látky bez negativních účinků na zdraví, lehce škodlivá chemie, nebezpečné látky.

A jaké složky nejčastěji hledáte v naší encyklopedii? Vybrali jsme pro vás 6 nejvyhledávanějších látek a k těm škodlivým jsme nabídli přírodní alternativy.

Phenoxyethanol

Phenoxyethanol se používá jako antibakteriální a konzervační látka v široké škále kosmetických přípravků a jako stabilizátor v parfémech a mýdlech. Může způsobit alergické reakce a dráždit oči. Má negativní účinky na nervový systém a mozek. Při rozkladu phenoxyethanolu vzniká fenol, který může deaktivovat mechanismus imunitního systému. Škodlivý může být zejména pro kojence a kojící matky.

Silikony

Silikony je souhrnný název pro polymery, které mají chemické a fyzické vlastnosti, díky kterým mají vyhlazující účinky, zjednodušují aplikaci a zlepšují roztíratelnost produktů. Nevýhodou je, že silikony pleti nepřináší vůbec nic, mají pouze krátkodobý efekt, který se projeví právě vyhlazení povrchu pokožky nebo vlasů. Velké množství silikonů zůstává ve vlasech a zatěžuje je.Silikony mají i negativní vliv na životní prostředí, nejsou biologicky odbouratelné, hromadí se v přírodě, jak během výroby, tak během běžného používání. Znečišťují životní prostředí a ovlivňují kvalitu vody.

Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová je polysacharid běžně se vyskytující v přírodě. Používá se hlavně v přípravcích na pleť (krémy, séra), v rtěnkách a make-upech. Tvoří jednu z hlavních součástí mezibuněčných hmot a tkání organismů. Váže na sebe velké množství vody a je nápomocná při hojení jizev. Posiluje pevnost a pružnost pokožky, podporuje tvorbu nových kolagenových a elastinových vláken. Dokáže proniknout do hlubších vrstev kůže, pleť vyživit, vyhladit a hydratovat zevnitř.

 

Squalane

Skvalen má antioxidační účinky a pomáhá pokožku chránit proti slunečnímu záření. Svým složením je velmi podobný přirozenému kožnímu mazu. Absorbuje do sebe toxiny i těžké kovy a pomáhá tak chránit pokožku proti vnějšímu prostředí. Skvalen pokožku hydratuje, zjemňuje a napomáhá dalším účinným látkám k lepšímu roztírání a vstřebávání. Je nekomedogenní, vhodný pro mladou a problematickou pleť, ovšem pomáhá také snižovat výskyt vrásek.

SLS

Sodium Laureth Sulfate je používaná jako povrchově aktivní látka, emulgátor, pěnidlo a změkčovadlo. Dráždí oči, kůži, respirační systém, vykazuje toxicitu pro nereprodukční orgánové systémy. Vysušuje pokožku těla a hlavy, narušuje přirozenou ochrannou vrstvu kůže, může způsobit zvýšený výskyt lupů a padání vlasů. Způsobuje mírné až středně těžké kožní podráždění.

Oxybenzone

Oxybenzone se používá jako chemický UV filtr, proniká pokožkou, kde se chová jako fotosenzibilátor. Při osvícení se zvyšuje produkce volných radikálů a tato látka se tak stává potenciálně karcinogenní. V kombinaci se slunečním zářením může vyvolat alergické vyrážky (jedná se o silný alergen), může způsobit hormonální změny a narušit endokrinní systém.