Aida Organic Chia semínka 100 g

Aida Organic Chia semínka 100 g

Značka: Aida Organic
Balení:
Zboží je trvale vyřazeno.

Semínka chia ("čia") jsou drobnými semínky šalvěje hispánské (salvia hispanica), rostoucí v některých zemích Jižní a Střední Ameriky a tuto rostlinu, pro svoji náročnost na podmínky k růstu, tedy nelze pěstovat kdekoliv, proto jsou její semínka vzácnější a nejsou příliš rozšířená. Semínka chia se řadí k tradičním potravinám již po dlouhé generace v zemích, kde se pěstují již přes 4 000 let

Popis produktu
Hodnocení0
Položit dotaz
Popis produktu
Semínka chia ("čia") jsou drobnými semínky šalvěje hispánské (salvia hispanica), rostoucí v některých zemích Jižní a Střední Ameriky a tuto rostlinu, pro svoji náročnost na podmínky k růstu, tedy nelze pěstovat kdekoliv, proto jsou její semínka vzácnější a nejsou příliš rozšířená. Semínka chia se řadí k tradičním potravinám již po dlouhé generace v zemích, kde se pěstují již přes 4 000 let. Pro svou výživnou hodnotu jsou nazývána "runners food", nebo-li jídlo běžců. Např. i Christopher McDougall se semínkám chia v souvislosti s mexickými běžci věnuje ve své knize "Born To Run" - Zrozeni k běhu. Semínka chia mají vynikající HYDROFILNÍ vlastnosti, tj. vysokou schopnost vázat na sebe vodu - 1 díl semínek dokáže zvětšit svůj objem až 12x (ve formě lehkého gelu - tento konzumují právě i zmínění indiánští běžci). Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia pomáhají tělu zajistit vyšší hydrataci (zevnitř) - velmi důležité nejen pro sportovní výkon.

Semínka chia z nabídky Aida Organic jsou pěstována zcela bez pesticidů, neobsahují těžké kovy, kvasinky a jiné nežádoucí látky. Tato charakteristika odpovídá mj. požadavkům na bio kvalitu.

Vyzkoušejte snadnou recepturu na přírodní energy drink mexických běžců "Chia Fresca" , Chléb Chia nebo další recepty.

Chia fresca = španělsky "svěží, osvěžující, studená čia".
Název "chia" pochází z aztéckého slova "chian" a znamená "olejnatý". Samotné slovo "chia" je pak částí názvu současného mexického státu Chiapas, nacházejícího se na jihovýchodě Mexika. Chiapas sousedí s Guatemalou a jeho západní pobřeží omývají vlny Pacifického oceánu.

Semínka chia jsou významným zdrojem proteinů, kvalitních sacharidů, tuků, z nichž mají vysoké zastoupení rostlinné Omega-3 mastné kyseliny (téměř 21%) a v neposlední řadě obsah až 34g vlákniny. Semínka chia dále obsahují řadu antioxidantů, vápník (5x víc vápníku než v mléce). Chia obsahují dále železo, zinek, draslík, magnesium, fosfor a další důležité živiny v čisté a přírodní formě.

Nutriční hodnoty ve 100g: (NOVÉ - zajišťujeme pro Vás ještě nutričně bohatší chia!)

Energie: 2194kJ/524kcal

Bílkoviny: 21,2g

Sacharidy: 37,5g

Tuky: 31,4g

z toho Omega-3 mastné kyseliny: 20,36g

Vláknina: 33,7g (patří mezi sacharidy)

Semínka chia se vyznačují výbornými schopnostmi vázat na sebe vodu, tím tvoří jemný, zdravý a lehce stravitelný gel. Tento má v lidském těle významnou schopnost snižovat hladinu krevního cukru - semínka chia napomáhají prodlužovat proces přeměny zkonzumovaných cukrů na glukózu, nedochází k tak rapidnímu zvýšení krevního cukru a nedostavuje se tak silný pocit hladu při následném poklesu krevního cukru (zásadní roli zde hrají konkrétní potraviny, jejich množství a glykemický index). Tato vlastnost semínek chia je důležitá především pro diabetiky a sportovce, ale je velmi užitečná pro širokou veřejnost.

Řada studií semínkům chia dále připisuje pozitivní vliv při předcházení kardiovaskulárním onemocněním a to při denní konzumaci přibližně 2 - 3 lžíc semínek chia a dodržování zásad racionální stravy.

Semínka chia jsou tedy významným nutričním pomocníkem také pro osoby vyznávající zdravý a aktivní životní styl, sportovce, dále jsou vhodným doplňkem pro vegetariány, vegany, osoby na dietním režimu (sytící vlastnosti gelu z chia) i pro malé děti (gel se snadno konzumuje v kaších apod. a nemají žádnou pachuť), těhotné a kojící ženy... Dále jsou vhodnou součástí jídelníčku osob s onemocněním srdce, krevního oběhu nebo zvýšeným LDL cholesterolem atd. Obecně jsou chia vhodná i pro podporu zdraví jako takového.

Konzumují se jako přísada do nejrůznějších jídel či nápojů. Semínka chia nejsou tvrdá na skus jako lněná (není nutné je používat mletá - při styku s tekutinou/jogurtem.../žaludečními šťávami na sebe váží tekutiny, zželírují a nejsou tvrdá), neovlivňují chuť pokrmů (nemají pachuť), a tím se stávají velmi variabilní součástí široké řady pokrmů a nápojů. Při přípravě pečiva (ideální na chléb, sušenky apod.) zjemňují konzistenci těsta a dodávají mu vláčnost.

Jak působí na lidské tělo
Semínka chia mají vysoce hydrofilní vlastnosti (vázat na sebe vodu), jež patří k nejdůležitějším znakům působení chia na lidské tělo. Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia lze zaznamenat po několika málo minutách, kdy jsou smíchána s tekutinou, ať už s čistou vodou, mlékem, ovocnou/zeleninovou šťávou, jogurtem nebo cottage sýrem apod. Semínka chia začnou k sobě přitahovat vodu, tím se okolo každého semínka vytvoří jemná gelová vrstva a čím déle jsou semínka v tekutině, tím více se gelová vrstva spojuje, až je vytvořen kompaktní a lehký gel. Hustotu gelu ovlivňuje množství použité tekutiny. Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia jsou důležité také v případě zvýšeného pocení, ať už během výkonu sportu, tance, fyzicky náročné práce či psychického vypětí, kdy dochází ke značnému pocení a tím ke ztrátám tekutin a minerálů. Konzumace semínek chia přispívá k vnitřní hydrataci těla a tím mnohdy i k lepšímu zvládnutí fyzického výkonu.

Stejným principem semínka chia vytváří gel v lidském žaludku při styku s žaludečními šťávami. Pokud jsou tedy semínka konzumována zvlášť, je vhodné je navíc zapít tekutinou, aby došlo k podpoření hydrofilního účinku semínek chia.

Tento jemný gel ze semínek chia (ať už semínka konzumujeme v podobě gelu v pokrmu nebo je konzumujeme jako posyp a zapijeme tekutinou) v žaludku působí jako fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávicích enzymů. Tím dochází ke zpomalení trávení zkonzumovaných polysacharidů na glukózu, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Tato funkce semínek chia je velmi přínosná pro diabetiky, sportovce, osoby na dietním režimu, ale stejně tak pro širokou veřejnost včetně dětí, těhotných žen a kojících matek.

Semínka chia obsahují 21g tuků ve 100g semínek. 62% těchto tuků tvoří rostlinné Omega-3 mastné kyseliny, které patří do skupiny zdravých nenasycených tuků. Semínka chia tedy obsahují důležité a zdravé tuky. Tyto zdravé tuky se tráví pomaleji než cukry a proto, pokud jsou konzumována před fyzickým výkonem a také během něj (například v podobě nápoje), zajišťují tělu stálý příjem zdravé energie. Mají sytící vlastnosti, a to nejen z důvodu obsahu zdravých tuků, ale také vzhledem k vysokému obsahu vlákniny (32%!).

Více zde: http://www.seminkachia.cz/jak-pusobi-na-lidske-telo/

POUŽITÍ:
Nápoje • saláty • pečivo • ovesné a rýžové kaše • tvarohy • jogurty • vaječné omelety • smoothie koktejly • proteinové nápoje • pudingy • marinády • domácí fitness tyčinky • musli a cereálie • jihoamerická kuchyně • polévky …

Inspiraci můžete čerpat v řadě receptů se semínky chia a smoothie koktejlů. Do každého smoothie můžete přidat 1 - 2 lžíce semínek chia.

SUPERFOODS pro MODERNÍ ŽIVOTNÍ STYL. Dejte svému jídlu nový a zdravý rozměr.



Jsme společností s velkým nadšením pro zdravý životní styl, jenž jednoznačně přispívá ke kvalitnímu, zdravému a plnohodnotnějšímu životu (jak po fyzické stránce, tak po psychické). Věříme, že toto naše pozitivní nadšení vás bude provázet na všech stránkách webové prezentace společnosti Aida Organic. Součástí zdravého životního stylu je pravidelná a vhodná sportovní aktivita, dostatek kvalitních živin ze zdravého a správného jídelníčku a spánek, ale stejně tak čistá tělová, pleťová a vlasová kosmetika. Zdravý životní styl je kompletní balíček péče. Proto vám rádi nabízíme řadu přírodních, zdravých a čistých produktů, které pro vaše tělo nepředstavují škodliviny, toxiny a nezdravé složky. Správnou změnou životního stylu můžete začít hned dnes. Postupně se budete cítit lépe, budete mít pozitivnější pohled na svět, budete se cítit zdravěji, snadněji budete bojovat se stresem a odměnou vám budou zdravě prožité dny. Zároveň vám na našich stránkách poskytujeme zajímavé informace a rady z oblasti kosmetiky, zdraví a výživy, o nichž věříme, že budou pro vás cennou inspirací.

ZDRAVÍ je pro nás na prvním místě.

Název Aida Organic vyjadřuje naši filozofii:
Aida - femininum z anglického slova "to aid", znamená pomáhat
Organic - anglické slovo, znamená organický, živý

Aida Organic s.r.o.
Choceradská 3216/42
141 00 Praha 4 - Záběhlice
www.aida-organic.cz

Upozornění: Popisek může obsahovat chyby, například ve složení. Pokud jste našli v popisku chybu, kontaktujte nás prosím jednou z následujících možností - kontakt.

Výrobce: Aida Organic s.r.o., Kaprova 42/14 , 110 00, Praha 1, Česká republika

Hodnocení

Pro hodnocení a komentování produktu musíte být přihlášeni: Přihlásit se

Položit dotaz

VLOŽTE DOTAZ DO PORADNY: